Arrangementer

Sorry, we currently have no events.
View All Events

 

Velkommen til Osterøy.com

Vi har laget ny portal. Nytt er sosialt nettverk hvor du kan legge til arrangementer, bilder og statuser.

utegardsnipaOsterøy ligger nordøst for Bergen i Hordaland fylke. Osterøy er Nordeuropas største innlandsøy med et samlet areal på 329 km2. På nordvestsiden av øyen ligger Osterfjorden, mens Sørfjorden ligger mot syd og vest og Veafjorden strekker seg langs østsiden. Øya er delt mellom 2 kommuner.

Største del av arealet tilhører Osterøy kommune, mens den nordøstlige delen tilhører Vaksdal Kommune. Pr 010106 var det registrert 7 224 innbyggere i kommunen. Osterøy er landfast med bro (Osterøybrua), og har fergeforbindelse mellom Valestrandsfossen og Breistein. 

Tettsteder er Lonevåg (Kommunesenter), Valestrandsfossen, Haus, Bruvik, Hamre, Tyssebotnen, Fotlandsvåg, Hosanger og Hjellvik. 

Variert natur
Fra skogkledde åser og grønne, frodige dalfører til snaufjell. Nordøstsiden av Osterøy er bestående av høye fjell med fritt fall i Veafjorden. Naturen byr på et rikt mangfold som også inkluderer sjeldne fuglearter og lakseelven Loneelva med egen smålaksestamme. 

Næring og sysselsetting Jordbruk og skogbruk er viktige næringer på Osterøy. Foruten dette fiskeoppdrett, småindustri (b.l.a. møbler og tekstiler), næringsmiddelindustri og bygg/tømrerfaget. 

Havråtunet
På Osterøys sørside, i bratt terreng, ligger Havråtunet som er et av Vestlandets og Norges best bevarte fellestun(klyngetun). 

Ole Bull Huset på Valestrand Huset til den verdenskjente fiolinist og komponisten Ole Bull (1810-1880). Her tilbragte han sommerferiene sine hos besteforeldrene på Valestrandsfossen. 

Kossdalsvegen, Kossdalen - Fredet kulturminne Turvei i vakker natur. Snor seg oppover fjellet fra 75 til 175 m.o.h. med en stigning på 27%. 

Herlandsfossen Kraftverk I drift fra 1919 t.o.m. 1995. Nå museumsdrift. 

Hamre Kyrkje Eldste kirkeplass på Osterøy. Tømmerkirke som kan være bygget så tidlig som 1585 tallet. 

Osterøy Museum, Gjerstad Kulturhistorisk museum for Osterøy etablert i 1920. 

 

 Nyheter fra Bergen

Siste nytt fra NRK Hordaland

Annonsere, ta kontakt.

os6


Ansvarlig redaktør: Øystein Mo.
Innhold og bilder ©2014-23 Øystein Mo.